FAIL – First Attempt In Learning

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

fail

Als kind zijn we oneindig vaak gevallen voordat we goed konden fietsen. Het was vallen en weer opstaan. Vallen hoort erbij en is onderdeel van het leerproces. Je ervaart wat wel en niet werkt. Kinderen focussen op wat wel lukt en wat wel werkt. Trots als een pauw wordt er door de buurt gefietst. Al die keren dat het mislukte en dat de straat schaafwonden en blauwe plekken opleverde zijn vergeten.

Ergens tussen kind zijn en volwassen worden is vallen falen geworden. Het begint op school, zo hebben we ‘3 fout’ in plaats van ‘7 goed’. In onze succesgerichte maatschappij wordt falen vaak gezien als iets vervelends wat je maar beter kan vermijden. Vervelende bijkomstigheid is dat we als volwassene de neiging hebben om alles te onthouden. Hierbij focussen we ons maar al te vaak op wat niet lukt in plaats van wat wel goed ging. De keren dat iets niet lukt slaan we op een prominente plek op in ons systeem, terwijl we vaak vergeten te genieten van het succes als iets wel lukt.

Als kind dachten we geen seconde na over wat andere mensen van ons zouden vinden. We wilden kunnen lopen of fietsen ongeacht de bezorgde blik van de buurvrouw. Nu we volwassen zijn moeten we alles in één keer kunnen en vinden we het belangrijk wat anderen van ons vinden. Want wat zullen de buren of collega’s er wel niet van zeggen?

Ik wil je uitdagen om weer fouten te durven maken en net als kinderen te ervaren wat wel en niet werkt. Neem de tijd om te observeren wat er gebeurt als het niet gaat zoals je wenst. Sta jezelf toe om er even flink van te balen. Als een kind valt met leren fietsen huilt het ook tranen met tuiten. Kijk vervolgens eens voorbij de fout en ga na wat je ervan hebt geleerd. Ben je er wijzer en beter door geworden?

Het leven is een leerproces en het is onmogelijk om alles te kunnen, te kennen en te weten. Ga uit van je eigen kracht en talenten. Focus je eens op wat wel lukt en wat wel goed gaat. Dan vallen al die zogenaamde mislukkingen best mee.

En de buren en collega’s? Die hebben hun eigen leerproces. Wat kan jou het schelen wat zij van jouw blauwe plekken en schaafwonden vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *