Het begint met een ‘d’ en het is gedrag…. Rara wat is het?

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

het begint met een d (Small)

 

Ieder van jullie kent vast de testen voor teamrollen of persoonlijkheidstypes. Het resultaat is vaak dat jij als mens of jouw karakter wordt ingedeeld bij een kleur, een rol of een type. Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar bij mij past dat nooit precies. Afhankelijk van een situatie herken ik me er wel of niet in.

Toen ik werd uitgenodigd voor een workshop 4dNLP heb ik eerst eens gegoogled wat het was. Is dit het zoveelste model dat mij in een hokje wil plaatsen? De website (www.4dnlp.nl) maakte mij nieuwsgierig. Na de workshop van Martine Kroezen over het model weet ik het zeker: Dit model is anders! Het is praktisch, geeft inzicht en is eenvoudig.

4dNLP gaat niet over hoe je bent, maar over het gedrag dat je laat zien. Dit gedrag kan in elke situatie of groep mensen waarmee je bent anders zijn. 4dNLP verdeelt het gedrag dat mensen vertonen in 4 categorieën: de denker, de drijver, de doener en de deler. Het gaat daarbij om wat je doet en welk gedrag je laat zien. Iedereen heeft alle 4 d’s in huis, maar in 1 d voel jij je in een bepaalde situatie of omgeving het meeste thuis.

index4dnlp

Het 4dNLP model maakt op heel eenvoudige wijze duidelijk welke behoeften er schuil gaan achter welk gedrag. Het gedrag dat je gesprekspartner laat zien en de woorden die hij gebruikt, zijn een uiting van zijn behoeften. De een heeft behoefte aan informatie, de ander aan resultaat, weer een ander aan plezier of verbinding. Die behoeften zijn herkenbaar in lichaamshouding, taalgebruik etc. Als jij de behoeften van je gesprekspartner herkent, kun jij je eigen gedrag en de informatie die je geeft daarop aanpassen. Zo zijn je doelen eenvoudiger te behalen en vervul je de behoefte van je gesprekspartner in het contact.

In de workshop van Martine krijg ik op een leuke en ongedwongen wijze inzicht in mijn eigen gedrag en in het gedrag van mijn medecursisten. Het materiaal bestaat niet uit een lijvig boekwerk, maar uit praktische handzame kaartjes. Na een stuk theorie gaan we vooral zelf aan de slag. We analyseren fragmenten van tv-gesprekken die uit de hand lopen. We leren gedrag bij elkaar herkennen. We krijgen inzicht in ons eigen gedrag en we leren wat we kunnen doen om aan te sluiten bij de verschillende gedragstypen. Het motto van 4dNLP is: mensen behandelen zoals ZIJ behandeld willen worden.

Na de workshop pak ik het 4dNLP model er regelmatig bij. Het geeft mij praktische handvatten om in te spelen en aan te sluiten bij het gedrag van anderen. Een denker en een drijver zijn zaakgericht. Een deler en een doener zijn mensgericht. Een drijver en een doener reageren primair. Een denker en een deler reageren secundair. Het fijne is dat ik 4d NLP overal en in elk gesprek kan gebruiken.

Nu willen jullie vast weten welk type gedrag ik laat zien in overleggen, bij onderhandelingen of bij conflicten. Ik zal een hint geven: het begint met een “d” en het is geen “drammer”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *