Waar gaat jouw energie naar toe?

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

waar gaat jouw energie naar toe? rnacoaching

Beste jij,

Weet jij waar jouw energie naar toe gaat? Of loop je van hot naar her om alle zelf opgelegde verplichtingen na te komen?

Ben jij iemand die zich altijd verantwoordelijk voelt voor jouw omgeving? Kost jou dit de nodige tijd en energie? Iemand die altijd klaar staat voor een ander? Dan is de kans groot dat jij bij anderen bovenaan de lijst staat als er iets moet gebeuren omdat je toch geen nee zegt. Sterker nog je komt vaak al in actie zonder dat er een vraag is gesteld,…want op jou kunnen ze altijd rekenen!

Jij bent betrouwbaar, geloofwaardig, vriendelijk, wordt nooit kwaad, bent respectvol, hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en bovenal je zegt nooit “nee”.

Aan de ene kant voel jij je zeer vereerd en erkend als je gevraagd wordt, aan de andere kant zegt een (piepklein en zacht) intern stemmetje: “Niet doen!”

Soms laat het stemmetje op een andere manier van zich horen. Bijvoorbeeld in de vorm van wat lichamelijke hinder zoals die terugkerende hoofdpijn of de pijn in je rug die jij steevast krijgt na de aandacht en hulp die je aan jouw omgeving hebt gegeven. Zo’n stemmetje waarvan jij weet dat je op dat moment aan jouw eigen gezondheid had moet denken, je eigen balans en rust.

Wat is er telkens zó belangrijk om aan jezelf voorbij te gaan? Je had toch afgesproken het de volgende keer toch écht anders te gaan doen? Je zou toch goed voor jezelf gaan zorgen? Wat is er zo belangrijk dat je de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt nog steeds niet nakomt? Het zorgen voor een ander is een vast patroon gebaseerd op ingesleten gedrag.

Stel jezelf nu eens voor……..jij bent er eens een keertje niet, je helpt niet, je maakt geen tijd voor de ander en je kiest gewoon eens voor jezelf. Gewoon omdat het tijd is om een goed boek te lezen, lekker tv te kijken of buiten te genieten van de zon. Wat ervaar je dan? Hoe voel jij je dan?

Je zou jezelf dan zomaar egoïstisch kunnen voelen. Of het idee hebben dat je geen goede partner, ouder of collega bent. En misschien heb je zelfs wel het gevoel dat je faalt. Wat moeten anderen er wel niet van denken dat jij zomaar zit te “niksen”? Zullen ze je een volgende keer dan afwijzen en negeren?

Juist wanneer jij een keertje voor jezelf kiest, een beetje “me-time” inbouwt, ervaar jij wat je zo graag wil vermijden. Liever moe of zelfs uitgeput dan het gevoel van afwijzing ervaren of het idee hebben dat je, in de ogen van de ander, faalt. Het patroon houdt zichzelf in stand en je draait in kringetjes rond. Je wil jezelf steeds weer onmisbaar voelen. De waardering krijgen van een ander, terwijl je ondertussen druk bezig bent een aanslag te doen op je eigen gezondheid.

Het zou zelfs zomaar kunnen dat jij helemaal niet in de gaten hebt dat jij jezelf en jouw behoeften aan het vermijden bent door het vervullen van de behoefte van een ander, want het klaar staan voor een ander is toch een goede eigenschap?

Dat klopt, maar hoe verhoudt de waardering of de erkenning van een ander zich tot het goed voor jezelf zorgen? Hoeveel waardering en erkenning geef jij dan aan jezelf? Wat geeft jou dan die rust of balans waar je naar zoekt? Wie zorgt er eigenlijk voor jou?

Hoelang ben jij bereid nog door te gaan met jezelf wegcijferen? Wanneer stap jij uit dat vaste patroon en ga jij voor jezelf kiezen? Wanneer ga jij jouw grens aangeven en de dingen doen die jouw energie geven?

Je zou er nu direct mee kunnen beginnen.

Hartelijke groet,

Mij

PS: En weet je; als je écht vanuit jezelf kiest voor wat voor jou belangrijk is. Zelf kiest waar jouw energie naar toe gaat. Dan gaat jouw omgeving dit ook zo ervaren en je volledig accepteren in hoe jij bent en wat jij (niet) doet.

Een beetje hulp nodig? Dan zou mijn “Kies voor jezelf” coachsessie zomaar iets voor jou kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *