Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet….

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

ikzieikzie-small

Ik kijk, ik zie, ik staar, ik tuur en ik observeer. Door mijn cameralens, voor de tv, op het computerscherm, tijdens vakantie, in de supermarkt, op mijn werk, eigenlijk overal. Mijn voorkeur bij het verwerken van informatie is visueel (zien).

Dat ik op deze manier informatie verwerk, is te herkennen aan de woorden die ik gebruik. Zo kan ik zeggen: “Ik kijk even of de boontjes gaar zijn”. Dat ik met kijken eigenlijk proeven bedoel vinden ze thuis al niet meer vreemd. Tijdens een telefoongesprek maak ik aantekeningen. Ik kan dan zien wat er door de ander wordt gezegd. En soms moet ik hard lachen als iemand wat zegt. Dat komt omdat ik een denkbeeldig plaatje heb gemaakt van de woorden. Je moet dan denken aan: “het lopende vuurtje”, “een rare snijboon” of “de kous op de kop”.

Herken jij jezelf in het bovenstaande? Dan is de kans groot dat jij ook een visuele voorkeur hebt. Begrijp je er weinig van? Dan ligt jouw voorkeur van informatieverwerking vast bij auditief (horen) of kinesthetisch (voelen). Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur bij het verwerken van informatie.

Mijn uitdaging ligt op horen. Ik hoor niet slecht en ik luister ook echt wel als je wat vertelt. Alleen mis ik soms geluiden en auditieve informatie, zoals intonatie in stemmen. Tijdens het tv kijken of bij computerwerk kun je mij van alles vragen, maar ik hoor niet echt wat je zegt. De informatie komt simpelweg niet binnen. Gevalletje Oost Indisch doof? Nou nee. Ik hoor het ECHT niet. Mijn auditieve manier van informatie verwerken is minder goed ontwikkeld. Met oefeningen train ik mezelf, zodat ik ook de auditieve informatie makkelijker tot mij neem.

Mensen met een auditieve voorkeur (horen) zijn snel afgeleid door geluiden. Ze leren door naar iemand te luisteren en houden gewoonlijk van telefoneren. Wil je een reactie van een auditieve collega? Dan is het handig om hem of haar even te bellen of er naar toe te lopen en het te vragen. Een mailtje wordt door auditief ingestelde mensen vaak niet gezien.

Mensen met een kinesthetische voorkeur (voelen), hebben vaak een gevoel bij een persoon of een situatie. Mensen met een gevoelsvoorkeur onthouden door iets te doen of te bewegen. Kleding hoeft niet modieus te zijn, maar moet vooral lekker zitten. Ze kunnen gemakkelijk de gevoelens benoemen die ze op een bepaald moment hadden. Weet jij nog hoe jij je voelde tijdens je eerste schooldag op de middelbare school?

Wat kan je hier nu mee?

In het dagelijks leven maken we allemaal gebruik van horen, zien en voelen. Vaak is één ervan bepalend voor de manier waarop jij denkt, leert, beslissingen neemt en hoe jij je gedraagt. Je kan jouw manier van leren of werken afstemmen op jouw manier van informatie opnemen.

In het contact met andere mensen is het goed om te weten dat er mensen zijn met een andere voorkeur van informatieverwerking. Als twee mensen vanuit verschillende voorkeuren met elkaar communiceren, kan er ergernis of onbegrip ontstaan. Door je bewust te worden van je eigen voorkeur en die van anderen vergroot jij de mogelijkheid om goed contact te maken, jouw boodschap helder over te brengen en goede afspraken te maken.

Het herkennen van je eigen voorkeur en die van anderen is dus reuze handig en effectief! Thuis, op school, op je werk, maar ook in je vrije tijd. Weet jij welke voorkeurssysteem jouw partner, jouw kind, jouw collega, jouw klant, jouw leidinggevende of jouw teamgenoot heeft?

Wil jij dit ook ontdekken en gaan herkennen? In onze Basiscursus Communicatie is dit één van de onderwerpen. Je gaat dan zien, horen én ervaren hoe voorkeurssystemen werken. Wil jij met je hele team een workshop om jullie onderlinge communicatie te optimaliseren en misverstanden te voorkomen? Ook dat kan! Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *