De magie van systemisch werk in organisaties

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0
rna coaching systemisch werk in organisaties
Het afgelopen half jaar heb ik bij Martijn Meima van Intuïtief Ondernemen de opleiding “De magie van systemisch werk” gevolgd. Een opleiding om in de zakelijke context systemisch werk en opstellingen in te kunnen zetten.De term systemisch werk is misschien wat onduidelijk, daarom een korte uitleg van wat systemisch werk is en wat de mogelijkheden zijn van het werken met organisatieopstellingen.
Wat is systemisch werk?
Systemisch werk gaat ervan uit dat je wordt beïnvloed door de systemen waarvan jij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, de muziekvereniging, je oude klas, je sportteam of je vriendengroep.
 
Binnen systemen is er balans in geven en nemen, hebben personen een rangorde ten opzichte van elkaar en heeft iedereen een plek. Systemisch werk geeft inzicht in jouw plek in een systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem.
 
Hoe we ons gedragen, wat we belangrijk vinden en wat we geloven over onszelf of de ander. Het heeft allemaal te maken met de systemen waarin we zijn opgegroeid. Drang naar vrijheid, onafhankelijkheid, keuzes maken, kwetsbaar zijn, grenzen stellen of controle behouden. Dingen die je helpen of misschien juist tegenwerken. Je hebt ze vaak onbewust meegenomen in je huidige systemen zoals je relatie, je huidige gezin en je werk. Waarom overkomt jou dat elke keer, lukken dingen niet of doe je dingen telkens op dezelfde manier? Onbewust volg je dan vaak je familiesysteem, je krijgt het als het ware met de paplepel ingeschept.
 

Systemisch werk is een methode om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het ontdekt je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Dit geeft je de ruimte en de mogelijkheden om je eigen weg te volgen en niet het pad van jouw systeem.

Systemisch werk in organisaties.

Een organisatieopstelling is een vorm van systemisch werk. Het wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de dynamiek van een organisatie, een team of een individuele werkgerelateerde vraag. Alle thema’s die je tegenkomt rondom werk en organisaties kunnen worden ingebracht, zoals samenwerking, klanten, verandering, professionele ontwikkeling of de doelstelling. Een organisatieopstelling is bedoeld voor iedereen; werknemers, werkgevers, ZZp-ers, teams en directeuren binnen alle sectoren en industrieën.

Aan de hand van een werkgerelateerde vraag stellen we vast welke elementen een rol spelen en hoe deze elementen zich ten opzichte van elkaar verhouden. Waar in een gesprek soms moeizaam inzicht ontstaat, raakt een organisatieopstelling een diepere laag. Met een organisatieopstelling krijg je de essentie van het vraagstuk duidelijk: wat speelt er werkelijk?
De opstelling toont wat er in de onderstroom speelt, hoe teams, collega’s of thema’s zich tot elkaar verhouden. Een opstelling laat veel zien over onderlinge verhoudingen in het systeem en geeft inzicht in relaties tussen thema’s en mensen die je in het dagelijkse leven niet bewust ervaart.
Het doel van een opstelling is om nieuwe inzichten te krijgen in de oorzaken of het ontdekken van oplossingsrichtingen. Deze inzichten helpen mee om de organisatie/het team/jezelf succesvoller, effectiever, efficiënter en doelmatiger te maken.
 
Welke thema’s zijn geschikt?
Thema’s die zich lenen voor een opstelling zijn:
Thema’s rondom professionele ontwikkeling
Loopbaanontwikkeling
Uitdagingen in samenwerking
Teamsamenstelling
Onderlinge communicatie
Klantrelaties
Ziekteverzuim, gedoe op de werkvloer
Verandering
 
Nieuwsgierig geworden? Neem gerust eens vrijblijvend contact met mij op om te bespreken wat een opstelling voor jou, jouw team of organisatie kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *