Workshop Werken met paarden

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

paardenworkshoptekst

Op dit moment loop ik als coach mee in één van de NLP-trainingen van Esther Vos en Truus Ordelman. De workshop “Werken met paarden” maakt onderdeel uit van de training. Deze workshop wordt verzorgd door Marlous Eertink van Klassiek Paardrijden.

Na een korte uitleg van Marlous over het werken met paarden en een inventarisatie van de leerdoelen gaan de deelnemers op een koude en regenachtige middag bij stal Seren in Vorden aan de slag. De leerdoelen zijn erg divers en variëren van “focussen op wat ik zelf wil” tot “de boodschap duidelijk overbrengen” en van “rustiger reageren” tot “grenzen aangeven”. Elke deelnemer gaat met een paard aan zijn eigen leerdoel werken.

Prachtig om te zien hoe een paard de deelnemers spiegelt. Met zijn manier van lopen, zijn energie en houding reageert het paard op de non-verbale aanwijzingen van de deelnemers. Non-verbaal, want niet praten is één van de instructies. Zo kan het zijn dat hetzelfde paard compleet anders reageert op drie verschillende personen.

Marlous vertelt wat ze ziet bij het paard en geeft de deelnemers feedback. Soms neemt het paard de leiding over, is het hoog in de energie of ontbreekt de klik tussen paard en deelnemer. De paarden maken de deelnemers bewust van de thema’s die er spelen. Tijdens de workshop leert Marlous de deelnemers om wijzigingen aan te brengen. Het is wonderbaarlijk hoe snel de paarden reageren op de aanpassingen die de deelnemers in hun non-verbale communicatie toepassen. Met deze ervaring op zak kunnen de deelnemers het geleerde toepassen in de dagelijkse praktijk.

Zelf heb ik de paardenworkshop enkele jaren geleden gevolgd. Tot op de dag van vandaag kan ik het gevoel oproepen wat ik had op het moment dat het paard precies deed wat ik wilde. We hadden er beide plezier in. Ik was duidelijk en in contact. Dit zonder te forceren. Deze unieke ervaring helpt mij nog altijd in mijn dagelijks leven en in mijn rol als coach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *