Coachtechnieken

In mijn coaching maak ik gebruik van verschillende coachtechnieken, interventies en modellen uit Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), systemisch werk, de poppetjesmethodiek en de MatriXmethode.

NLP

NLP is een methode, ontwikkeld om het gedrag en de overtuigingen van een persoon positief te beïnvloeden en te veranderen.

Werkstress, een druk gezinsleven, slecht slapen, weinig energie en een kort lontje. Een mug wordt al snel een olifant met een ruzie tot gevolg. We kennen allemaal de momenten dat het even niet lukt. Dat je niet goed in je vel zit. Op die momenten ben jij de enige die daar iets in kan veranderen. Jij kan er voor kiezen iets anders te doen, te besluiten en te geloven. Aan de hand van heldere vragen, krijg jij duidelijke antwoorden.

Waar staat NLP voor? NLp staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro: via onze zintuigen (voelen, horen, zien, ruiken en proeven) worden signalen van buitenaf omgezet in ervaringen.
Linguïstisch: betekent taalkundig; ervaringen worden omgezet in taal, hoe zeg je dingen.
Programmeren: een mens hanteert oneindig veel bewuste en onbewuste programma’s om dagelijks te kunnen functioneren.

Onze zintuigen vangen prikkels van de buitenwereld op, de hersenen verwerken deze informatie. Dit levert een bepaald gedrag op. Iedereen verwerkt informatie op zijn eigen manier. Ook heb je je eigen rugzak met ervaringen waardoor je informatie op je eigen manier interpreteert. Geen mens is daarin gelijk. Door NLP word je je bewust van hoe jij communiceert en heb je de keuzevrijheid om jouw overtuigingen en programma’s veranderen. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je andere resultaten en effecten? Kies dan eens voor een andere aanpak!

Transactionele Analyse (TA)

Transactionele Analyse (TA) is een praktische theorie over gedrag en communicatie. De modellen en begrippen zijn erg bruikbaar als je jezelf beter wilt begrijpen. TA kan ook worden ingezet om effectiever om te gaan en te communiceren met anderen.
Door persoonlijke ervaringen ontwikkelt iedereen een eigen communicatiestijl. Het resultaat van die communicatiestijl is wat we anderen laten zien en wat zij ervaren in het contact met ons. Transactionele Analyse helpt je bij het bewust worden van de verschillende posities die jij inneemt in jouw communicatie, welke keuzes jij daarin hebt en wat je anders zou kunnen doen.
Jouw manier van communiceren heeft een bepaald effect op de ander. Communicatie heeft betrekking op dat wat de andere persoon van jouw verhaal oppikt en de reactie van de andere persoon daarop. Hoe beter je in staat bent patronen in je eigen gedrag en dat van een ander te herkennen, hoe effectiever jouw communicatie wordt.

Systemisch werk

Systemisch werk gaat ervan uit dat je wordt beïnvloed door de systemen waarvan jij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, de muziekvereniging, je oude klas, je sportteam of je vriendengroep. Binnen systemen is er balans in geven en nemen, hebben personen een rangorde ten opzichte van elkaar en heeft iedereen een plek. Systemisch werk geeft inzicht in jouw plek in een systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem.

Hoe we ons gedragen, wat we belangrijk vinden en wat we geloven over onszelf of de ander. Het heeft allemaal te maken met de systemen waarin we zijn opgegroeid. Drang naar vrijheid, onafhankelijkheid, keuzes maken, kwetsbaar zijn, grenzen stellen of controle behouden. Dingen die je helpen of misschien juist tegenwerken. Je hebt ze vaak onbewust meegenomen in je systemen zoals je relatie, je huidige gezin en je werk. Waarom overkomt jou dat elke keer, lukken dingen niet of doe je dingen telkens op dezelfde manier? Onbewust volg je dan vaak je familiesysteem, je krijgt het als het ware met de paplepel ingeschept.

Systemisch werk is een methode om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de andere personen in dat systeem. Je ontdekt waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Dit geeft je de ruimte en de mogelijkheden om je eigen weg te volgen en niet het pad van jouw systeem.

Een organisatieopstelling is een vorm van systemisch werk. Het wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de dynamiek van een organisatie, een team of een individuele werkgerelateerde vraag. Alle thema’s die je tegenkomt rondom werk en organisaties kunnen worden ingebracht, zoals samenwerking, klanten, verandering of professionele ontwikkeling. Lees hier mijn blog over organisatieopstellingen.

 

RNA coaching tafelopstelling

 

Eén tafel, een hulpvraag en een kist vol poppetjes en ander beeldmateriaal. Meer is er niet nodig voor een tafelopstelling met de poppetjesmethodiek.

Met het materiaal uit de kist zet jij jouw hulpvraag voor je neer op tafel. Door het neerzetten van de poppetjes, die symbool staan voor verschillende personen, wordt de situatie en de onderlinge verhouding op tafel zichtbaar gemaakt. Jij kijkt op een afstand naar jouw hulpvraag. Dit roept vragen op bij jou, maar ook bij mij. De tafelopstelling dient als een ‘praatplaatje’ en geeft input voor het gesprek.

De tafelopstelling maakt zichtbaar waar jij de focus op legt. Het maakt voelbaar wat de meeste energie vraagt. Het maakt concreet waar het knelt. Door het verkennen van de verschillende mogelijkheden ontstaat er ruimte voor een nieuwe aanpak. Zo ontdek en creëer jij zelf je eigen groeimogelijkheden of oplossing.

Het werken met een tafelopstelling is erg geschikt om inzicht te krijgen in wat er speelt. Een wirwar van gedachten, een situatie die je dwars zit of een complexe relatie met een persoon ontrafelt zich voor je ogen en wordt op slag helder. Het is een eenvoudige, maar krachtige methode om snel tot de kern te komen.

Een tafelopstelling met de poppetjesmethodiek werkt erg goed bij hulpvragen over het verbeteren of verdiepen van jouw relatie met jouw partner, familie of kinderen. Een tafelopstelling is ook erg praktisch in werksituaties, intervisie, teambegeleiding, samenwerking of vraagstukken op het gebied van leidinggeven. Vragen met betrekking tot jezelf worden helder met een tafelopstelling, jouw blokkades, jouw verlangens, jouw valkuilen en jouw kwaliteiten. Het ontvouwt zich voor je ogen. Lees hier mijn blog over tafelopstellingen.

 

POPtalk

Poptalk is een methode die zich richt op het visualiseren van de belevingswereld van kinderen en/of volwassenen tijdens een gesprek. Dit gebeurt d.m.v. allerlei beeldend materiaal. Denk aan poppetjes van playmobil, duplo of hout. De eigen werkelijkheid wordt in beeld gebracht en dit leidt tot meer inzichten bij de client.Het uitbeelden van gesprekken heeft een enorme meerwaarde in de communicatie.

Tijdens een gesprek wordt er meestal een beroep gedaan op de verbale vermogens. Met POPtalk echter, wordt er gebruik gemaakt van beeldtaal. Er wordt dus een beroep gedaan op de verbeeldende vermogens. En dat is nu precies waar beelddenkers goed in zijn! Als (gesproken) taal niet je voornaamste communicatiemiddel is, is beeldende ondersteuning in het gesprek heel erg fijn. Pictogrammen, plaatjes, gebaren en tekeningen zijn middelen die al regelmatig gebruikt worden ter ondersteuning van een gesprek. Maar POPtalk biedt meer. Door een situatie neer te laten zetten met POPtalk wordt het mogelijk om in korte tijd inzicht te krijgen in wat iemand heeft beleefd, hoe hij dat heeft ervaren, wanneer één en ander heeft plaatsgevonden en waar hij of zij eventueel tegenaan is gelopen. Ook wordt het zoeken naar een oplossing een stuk eenvoudiger!

MatriXmethode

De Matrixmethode is een manier van coachen die gebaseerd is op strategieën die mensen zelf bedenken en installeren om iets te doen, te onthouden of te ervaren.

Met de MatriXmethode kan je een einde maken aan de drukte in je hoofd. Je hoofd opruimen gaat op dezelfde manier als het opruimen van je huis, maar dan via je eigen interne beleving. Wat bewaar jij allemaal in je hoofd en waar bewaar jij dat? Heb je genoeg ruimte voor nieuwe plannen of schoolvakken? Verwijder wat weg kan zodat er ruimte komt voor de dingen die jij belangrijk vindt. Met een opgeruimd hoofd kan je alles wat je hoort, ziet, en ervaart beter in je opnemen en daardoor makkelijker onthouden.
Het opruimen van je hoofd geeft rust, overzicht en ruimte. Heel handig voor volwassenen en kinderen.

Bij kinderen met leerproblemen blijkt vaak dat de aangeleerde strategie niet zo goed werkt. Wanneer een kind letters omdraait, woorden steeds fout opschrijft, niet goed is in rekenen, tafels niet kan automatiseren, gebrek heeft aan concentratie of chaotisch doet dan zit het hoofd vaak te vol. De kern van het leerprobleem wordt gevormd door een niet handige interne strategie van informatie opbergen en onthouden. De matriXmethode pakt niet alleen letters en cijfers aan, ook emotionele problemen die op het eerste gezicht niets met het leerprobleem te maken hebben kunnen aan de orde komen en worden opgelost. Bedplassen, nagelbijten, angsten, nachtmerries, faalangst, blijven hangen in boosheid, niet goed voor jezelf op kunnen komen, verdriet, zorgen etc. Deze manier van coaching is ook effectief bij faalangst, ADHD, dyslexie, angsten en concentratieproblemen.

Ook angsten bij volwassenen kunnen worden geneutraliseerd. Iedereen maakt positieve en negatieve dingen mee in zijn of haar leven. Deze ervaringen sla je op in je geheugen. Dit gebeurt in beeld en in geluid. Bovendien heb je daarbij een gevoel en bepaalde gedachten. “Soms hebben negatieve ervaringen uit het verleden invloed in het nu.” Denk aan een auto-ongeluk, de noodstop in de skilift of een andere stressvolle of emotionele gebeurtenis met veel impact.

Het kan ook zijn dat je bang bent voor iets in de toekomst wat nog moet komen maar NU al effect op je heeft. Deze ervaringen en angsten maken dat je gedrag vertoont dat je in problemen brengt, of ze leiden tot mentale of lichamelijke klachten waardoor je uitgeput en moedeloos raakt.

Met de MatriXmethode pak je de effecten van die negatieve ervaringen aan, zonder eindeloos op zoek te gaan naar de oorzaak van de problemen die je ervaart en zonder dat het nodig is om de inhoud van het verhaal te vertellen.

Met behulp van de coaching doorbreek je een strategie die voor jou niet meer werkt, je hindert, problemen oplevert of waar je van af wilt. Dit gebeurt door de beleving die je erbij hebt te veranderen. Hierdoor ontwikkel je een nieuwe persoonlijke strategie die beter, makkelijker en sneller werkt. Jij lost je eigen probleem op je eigen manier op. Het effect is direct merkbaar.

MBraining

mBIT of m Braining maakt gebruik van de integratie van je 3 breinen. Onderzoek toont aan dat een mens 3 verschillende intelligenties heeft met een eigen neuraal netwerk. Dit zijn je hoofd-, je hart- en je buik. Deze methode maakt gebruik van een aantal praktische technieken waarmee je leert beter te communiceren met je intelligenties, ze beter op elkaar af te stemmen en ze beter te benutten.

Deze vorm van coaching is geschikt voor:

-als jij vastloopt in je leven en net even die sprankeling of inspiratie mist.

-als jij op je werk de werkdruk en deadlines als “killing” ervaart.

-als jij twijfels hebt over de weg die je bewandelt of geen duidelijk beeld hebt waar je naar toe wil.

Als jij voor je gevoel in de knoop raakt met jezelf en dat wat jij graag wil steeds verder weg lijkt.

Je bent op jouw best wanneer de drie intelligenties – buik, hart en hoofd – ieder voor zich en samen in balans zijn. Je kunt genieten (buik), betrokkenheid ervaren (hart) en een onderzoekende houding aannemen (hoofd). Tegelijkertijd kun je de balans houden, moed opbrengen en verstandig zijn in alle drukte, onrust en onzekerheid die je omringt. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. MBraining helpt je hierbij. Er ontstaat er ruimte, het creëert opties en maakt het mogelijk in beweging te komen. Je ontdekt waar de echte weerstand zit en je ervaart hoe jij het anders kan doen. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden en kansen die je hebt.

Lees hier mijn blog over MBraining. Via deze link kom je op de MBraining website.