Inside out – mijn keukentafel in de bioscoop

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

insideout2 (Small)

En dan kom ik zomaar mijn coachwerk tegen in de Disneyfilm “Inside out”. Hoe geweldig!

Deze film van Disney draait om vijf kernemoties die het leven van het 11 jaar oude meisje Riley besturen. Riley laat zich leiden door emoties. Bij Riley zijn dat de emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. Deze vijf emoties leven als persoontjes in het commandocentrum in Rileys hoofd.

Via een controlepaneel voorzien zij elke prikkel van buiten van een juiste reactie en adviseren zij Riley in het dagelijks leven. Alle ervaringen komen als herinneringen het commandocentrum binnenrollen en worden vervolgens doorgestuurd naar het langetermijngeheugen. Vanuit het commandocentrum kunnen oude herinneringen ook weer worden opgeroepen.

Als de 5 kernemoties met elkaar gaan ruziën, ontstaat er chaos in het commandocentrum. Verdriet en Woede laten flink van zich horen en kleuren Riley’s herinneringen. Plezier probeert uit alle macht de controle weer terug te krijgen, maar door een bedrijfsongeval belanden zij en Verdriet in het lange termijngeheugen. Ondertussen besturen Afkeer, Angst en Woede het brein van Riley. Dat blijkt geen goede basis voor de gemoedstoestand van Riley. Het is niet meer mogelijk om blij of verdrietig te worden. Om Riley voor een inzinking te behoeden ondernemen Plezier en Verdriet een riskante reis om vanuit het langetermijngeheugen terug te keren in het commandocentrum.

En zoals altijd bij Disney komt uiteindelijk alles goed!

Deze film laat zien hoe emoties werken en dat ook negatieve emoties bij het leven horen. Elke emotie wil iets aan je duidelijk maken en het is aan jou om deze boodschap te ontdekken.

Emotie betekent letterlijk “Energie in beweging”. Een emotie brengt altijd een beweging in je lichaam teweeg die je kunt voelen en ervaren. Emoties zijn belangrijke signalen van je commandocentrum. Ze geven je grenzen aan, ze geven aan wat belangrijk voor je is, wat de situatie voor jou betekent en hoe je er op reageert.

Als we emoties verdringen uit het commandocentrum, hun boodschap negeren of als we emoties de overhand laten nemen dan is ons commandocentrum uit evenwicht. Verdrongen emoties blijven op de achtergrond aanwezig en beïnvloeden zo ons gedrag en onze gedachten. Dit kan voor flinke problemen zorgen.

Welke emoties besturen jouw commandocentrum en hoe doen ze dat? Welke emoties heb jij verbannen uit jouw commandocentrum en veroorzaken chaos?

Wil jij jouw emoties herkennen en erkennen? Dat kan met behulp van coaching. Je ontdekt waar je emoties vandaan komen, hoe je ze kunt waarderen en om kunt buigen tot kansen en krachtbronnen.

Beheers jij de emoties in jouw commandocentrum? Of beheersen de emoties jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *