Prikkels

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

prikkels

Elke seconde verwerken onze zintuigen één miljoen prikkels.

Het zonlicht dat naar binnen valt, het geluid van mijn laptop, de smaak van mijn koffie en de post die wordt gebracht. Zomaar wat prikkels die ik binnenkrijg terwijl ik dit schrijf.

Van de miljoen prikkels per seconde komen er 7 prikkels bewust bij ons binnen. De rest nemen we onbewust waar en laten we voor wat ze zijn. Iedereen filtert zijn eigen 7 unieke prikkels. Het is dan ook niet raar dat mensen bij dezelfde situatie een andere beleving hebben. Zo kan voor de één het verjaardagsfeest van de buurvrouw heel lang duren, terwijl een andere aanwezige het reuze gezellig heeft gehad. Het is maar net welke prikkels je hebt gefilterd.

Smartphones vergroten het aanbod prikkels. Binnenkomende appjes, tweets of mails leiden ons af van wat we doen. Om tijd in te halen gaan we combineren. We typen een mail tijdens een vergadering, bellen onder het koken of stellen al stofzuigend een boodschappenlijst op. Onze aandacht is er vaak maar half bij en de prikkels blijven binnenstromen. Welke prikkels filter jij op dat moment? Grote kans dat die horen bij meerdere onderwerpen, waardoor jouw waarneming nog meer vertroebelt.

In combinatie met een stressvolle baan en een druk gezinsleven staat je hoofd soms letterlijk op springen. Chaotische gedachten en gebrek aan overzicht. Het is dan niet raar dat je de autosleutels terugvindt in de koelkast, de broodtrommels van tas zijn gewisseld of jij je spoorloos verdwenen mobieltje moet bellen. Met je geheugen is gelukkig niets mis. Wat niet zo handig is, is de manier waarop je de dingen doet. Veel dingen tegelijkertijd in een hoog tempo en zonder volledige aandacht.

Chaos in je hoofd leidt vaak tot de drang om op te ruimen. Een opgeruimd huis of kantoor geeft overzicht en zorgt voor rust in het hoofd. Het opruimen zelf geeft ook rust. Je bent even met je volledige aandacht bij het opruimen. Even geen zorgen, verplichtingen of drukte! Je focust op 1 ding: het opruimen.

Opruimen, met als bonus rust in je hoofd en het besef dat het verstandiger is 1 ding tegelijk te doen. Jouw volledige aandacht in het hier en nu.

En dat is precies wat ik nu ga doen! In het hier en nu echt genieten van een kop koffie. Even ontprikkelen.

Opruimen kan altijd nog…..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *