Wat is jouw allergie?

geplaatst in: Blog RNA coaching | 0

wat is jouw allergie

Het is voorjaar dus is het logisch om het eens te hebben over allergieën. Niet de allergie waar je jeukende bulten van krijgt, tranende ogen of waar je van moet niezen, maar een soms nog hinderlijker vorm van allergie: jouw persoonlijke allergie!

Hoe komt het dat je op een bepaald gedrag van mensen heftig reageert? Dat jij je stoort aan eigenschappen en dat de communicatie stroef verloopt? Het heeft alles te maken met jouw eigen kernkwaliteiten. Over dit onderwerp hebben Anne Marie en ik een workshop verzorgt voor de assistentes van huisartspraktijken en huisartsenpost Oost Achterhoek.

Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap die je bezit en niet is aan te leren. Het is authentiek en past helemaal bij jou. Anderen vinden jouw kernkwaliteit vaak bijzonder, terwijl het voor jou de normaalste zaak van de wereld is. Een kernkwaliteit zou kunnen zijn: ik ben realistisch.

Een kernkwaliteit kan te ver doorschieten. Dat is je valkuil, de andere kant van de medaille. Jouw eigenlijke kracht wordt dan ineens een zwakte. Een valkuil laat zich vaak zien als je onder druk staat of gestrest bent. Bijvoorbeeld: een valkuil van realistisch is cynisch.

Het positief tegenovergestelde van je valkuil is jouw uitdaging. Dat is een kwaliteit die een goede aanvulling zou zijn op jouw kernkwaliteit. Bijvoorbeeld: inspirerend. Waar het om gaat is de balans te vinden tussen jouw kernkwaliteit en jouw uitdaging. In het voorbeeld een goede balans tussen realistisch en inspirerend.

Als je je uitdaging kent, is het ook te verklaren waarom jij je soms zo mateloos aan bepaalde mensen kunt irriteren. Een allergie is een eigenschap van anderen waar je een grondige hekel aan hebt, of ‘allergisch’ voor bent. Als jouw kernkwaliteit realistisch is, zouden mensen die zweverig zijn zomaar in je allergie kunnen zitten. Je allergie is dan ook het negatief tegenovergestelde van je eigen kernkwaliteit. De meeste mensen blijken allergisch te zijn voor het teveel van hun uitdaging.

Een allergie, kan aanleiding geven tot conflicten met jouw omgeving. Als iemand gedrag vertoont waar jij allergisch voor bent, is de kans heel groot dat je regelrecht jouw eigen valkuil inloopt. Zweverige mensen leiden in het voorbeeld direct tot cynisch gedrag van jouw kant.

De vervelende eigenschap van de ander is jouw grootste uitdaging, jouw ontwikkelpunt. Degene die jou het meest irriteert, laat dus jouw uitdaging zien. De irritatie komt voort uit jezelf. Het zegt dus meer over jezelf dan over de ander. Het is datgene wat jij nog kan ontwikkelen, in het voorbeeld is dat inspirerend zijn.

Is er dan tegen dit soort allergie ook een medicijn? Jazeker!

Het maken van een kernkwadrant helpt om in een oogopslag te zien waar en waarom mensen elkaar verschrikkelijk dwars kunnen zitten met hun karakter en manier van doen. Het kernkwadrant van het voorbeeld ziet er zo uit:

kernkwadrant

Hoezeer jij je ook irriteert aan bepaald gedrag, realiseer je dat het jouw allergie is. Elk mens heeft nog altijd zijn eigen kwaliteiten. Oók als die soms zijn doorgeschoten. Waar de één zijn valkuil heeft, zit vaak de allergie van de ander.

Als iedereen dezelfde kwaliteiten bezit, zou er weinig uitdaging zijn. Een team met mensen die elkaar aanvullen is vaak een succesvol team. De kunst is dus om in de samenwerking met anderen je bewust te zijn van jouw eigen valkuilen en de balans te vinden tussen jouw kernkwaliteit en jouw uitdaging. Daarnaast helpt het om voorbij je irritatie en allergie te kijken. Ontdek welke kwaliteit iemand heeft om jou aan te vullen. Dan sta je samen nog sterker en hou je elkaar scherp.

Je kunt het meeste leren van de mensen waar je het meest allergisch voor bent! Want zij hebben té veel van iets wat jij juist kan gebruiken!

PS: Waarschijnlijk is de kernkwaliteit van jouw partner of beste vriend(in) jouw uitdaging……dat betekent dat je dus al veel samen doet met jouw allergie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *